Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies
Χρησιμοποιώντας αυτήν την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την χρήση των cookies.
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Έχετε σκεφτεί ποτέ με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η ενυδάτωση του δέρματος; Γνωρίζετε πώς ενυδατώνει την επιδερμίδα μια ενυδατική κρέμα και πόσο αποτελεσματική είναι στην πραγματικότητα;

Για να καταλάβουμε τους μηχανισμούς της ενυδάτωσης, πρέπει κατ’ αρχάς να κοιτάξουμε τη δομή του δέρματος.

Το δέρμα καλύπτεται από τα 5 στρώματα της επιδερμίδας. Το τελευταίο από αυτά περιέχει μόνο νεκρά κύτταρα, τα οποία ξεφλουδίζουν σιγά-σιγά. Ανάμεσα σε αυτά τα νεκρά κύτταρα, υπάρχουν ειδικα λιπίδια (κεραμίδες) και λιπαρά οξέα. Μπορούμε να παρομοιάσουμε τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας με τουβλάκια, ενώ τα ελαστικά «ρευστά» λιπίδια με λάσπη. Τα τουβλάκια της επιδερμίδας είναι πολύ σκληρά και αδιαπέραστα για οποιαδήποτε ουσία. Μέσα από τη λιπιδική «λάσπη» μπορούν να περάσουν μόνο ουσίες λιπαρής μορφής ή ουσίες που δεσμεύονται με αυτές.

Συνολικά, το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδες αποκαλείται λιπιδικό φράγμα. Πάνω από το λιπιδικό φράγμα υπάρχει μια λιπαρή μεμβράνη από το σμήγμα του δέρματος.

Στο επιφανειακό στρώμα της επιδερμίδας βρίσκεται το λεγόμενο NMF – Natural Moisturizing Factor, σύμπλεγμα ουσιών, το οποίο έχει τη δυνατότητα να συγκρατεί τα μόρια του νερού. Επίσης, τα κύτταρα της επιδερμίδας παράγουν υαλουρονικό οξύ, το οποίο συγκρατεί ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Το ίδιο το δέρμα αποτελείται από κολλαγόνο, ελαστίνη, υαλουρονικό οξύ και περιέχει αιμοφόρα αγγεία. Πολύ συχνά, το παρομοιάζουμε με ένα στρώμα κρεβατιού, ενώ την επιδερμίδα με ένα σεντόνι τεντωμένο πάνω σε αυτό το στρώμα.

Πώς μπορούμε να ενυδατώσουμε το δέρμα μας;