Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies
Χρησιμοποιώντας αυτήν την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την χρήση των cookies.
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αφού αναλύσαμε τους μηχανισμούς ενυδάτωσης του δέρματος, ας δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να ενυδατώσουμε το δέρμα μας.

Ο πρώτος και κύριος τρόπος της ενυδάτωσης είναι η προμήθεια του νερού από τα αγγεία του δέρματος.

Καθώς η επιδερμίδα δεν διαθέτει αγγεία, το νερό μεταφέρεται σε αυτήν με απλή διάχυση από τα υποκείμενα στρώματα του δέρματος. Δυστυχώς, όταν το νερό φτάνει στο πάνω στρώμα της επιδερμίδας, μια μεγάλη ποσότητά του εξατμίζεται στον αέρα. Ο κύριος ρόλος του λιπιδικού φράγματος είναι να περιορίσει αυτήν την απώλεια.

Ο δεύτερος τρόπος εξασφαλίζει την ενυδάτωση μόνο του επιφανειακού στρώματος της επιδερμίδας. Οι ουσίες του NMF (Natural Moisturizing Factor) δεσμεύουν το «εξωτερικό» νερό από τις πλύσεις του προσώπου, τον ατμοσφαιρικό αέρα κ.τ.λ. Το νερό αυτό δεν μπορεί να περάσει το λιπιδικό φράγμα και να μπει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, γι΄ αυτό μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο τρόπος της προμήθειας νερού έχει δευτερεύουσα σημασία.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την επαρκή ενυδάτωση του δέρματος;

1) Αυξάνουμε την εσωτερική ενυδάτωση
Πίνετε πολύ νερό. Το λένε τόσο συχνά που μπορεί να έχετε κουραστεί να το ακούτε, αλλά με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η πρόσληψη του νερού από τα αγγεία του δέρματος.
2) Μειώνουμε τις απώλειες νερού (1)
Ενώ το να πίνετε αρκετό νερό είναι κάτι πολύ απλό, το να το κρατήσετε μέσα στο δέρμα είναι πολύ πιο δύσκολο. Το λιπιδικό φράγμα εξασθενεί με την ηλικία και καταστρέφεται καθημερινά από τις καθαριστικές ουσίες που χρησιμοποιούμε (σαπούνι ή καθαριστικό προσώπου με Sodium Laureth/Lauril Sulfate). Έτσι, οι απώλειες νερού αυξάνονται δραματικά. Γι΄ αυτόν τον λόγο, η επιδιόρθωση και η αναδόμηση του λιπιδικού φράγματος έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Αν θέλετε να επιδιορθώσετε το λιπιδικό φράγμα της επιδερμίδας, περιορίστε για 2 εβδομάδες περίπου τη χρήση των καλλυντικών προϊόντων που περιέχουν Sodium Laureth/Lauril Sulfate ή οινόπνευμα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιολογικό καθαριστικό προσώπου χωρίς χημικά πρόσθετα). Διαλέξτε (ή φτιάξτε μόνη σας) μια ενυδατική κρέμα η οποία θα περιέχει έλαια kendi, ζοζομπά ή σταφυλιού. Αυτά τα 3 λάδια (και ιδιαίτερα το kendi) περιέχουν τα απαραίτητα για το λιπιδικό φράγμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω3, ω6 και ω9). Τα οξέα αυτά δεν συντίθενται από τα κύτταρα του δέρματος και προμηθεύονται αποκλειστικά από εξωτερικές πηγές.
3) Μειώνουμε τις απώλειες νερού (2)
Οι περισσότερες κρέμες στοχεύουν στη δημιουργία μιας λιπαρής μεμβράνης πάνω στην επιδερμίδα που μπορεί να καθυστερεί τις απώλειες νερού. Έτσι, οποιαδήποτε κρέμα που περιέχει mineral oil (συνθετικά λάδια που παράγονται από το πετρέλαιο) ή σιλικόνες, γράφει στην ετικέτα της «ενυδατική». Δυστυχώς, αυτή η συνθετική μεμβράνη καθυστερεί, ταυτόχρονα, και την αποβολή τοξινών από το δέρμα.
Από την άλλη μεριά, η χρήση των φυτικών ελαίων (όπως το καριτέ ή η καρύδα) προσφέρει στην επιδερμίδα μια φυσική προστατευτική μεμβράνη η οποία μειώνει τις απώλειες νερού χωρίς να προκαλέσει διαταραχή του μεταβολισμού των κυττάρων του δέρματος.
4) Αυξάνουμε την αποθηκευτική ικανότητα του δέρματος
Οι ουσίες του NMF και το υαλουρονικό οξύ αποτελούν τις κύριες αποθήκες του νερού στο δέρμα. Με την ηλικία, δυστυχώς, η παραγωγή τους μειώνεται ουσιαστικά. Έχουμε τη δυνατότητα να αναπληρώσουμε αυτά τα συστατικά χρησιμοποιώντας κρέμες με τα αντίστοιχα ενεργά συστατικά. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι όλα τα συστατικά του NMF και το μακρομοριακό υαλουρονικό οξύ δεν μπορούν να περάσουν το λιπιδικό φράγμα και έτσι δρουν μόνο στο επιφανειακό στρώμα της επιδερμίδας. Το μικρομοριακό υαλουρονικό οξύ μπορεί να περάσει το λιπιδικό φράγμα και να φτάσει στα βαθιά στρώματα του δέρματος αν συνοδεύεται από κάποιο έλαιο με υψηλό δείκτη διαπερατότητας (kendi, ζοζομπά, σταφυλιού).