Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies
Χρησιμοποιώντας αυτήν την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την χρήση των cookies.
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Το δέρμα των χεριών διαφέρει πολύ από το δέρμα του προσώπου ή του υπόλοιπου σώματος. Το δέρμα στους καρπούς δέχεται μεγάλες καταπονήσεις, καθώς εκτελούμε καθημερινά πολυάριθμες κινήσεις με τα χέρια μας.

Στα άλλα μέρη του σώματός μας το υποδόριο λίπος προστατεύει το δέρμα από τις υπερβολικές καταπονήσεις, στους καρπούς, όμως, το στρώμα του υποδόριου λίπους είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Γι΄ αυτόν τον λόγο, οι οριζόντιες ρυτίδες στο σημείο της κάμψης του καρπού παρουσιάζονται ακόμα και σε μικρές ηλικίες.

Η δεύτερη αιτία της πρόωηρης γήρανσης του δέρματος των χεριών είναι η ελάχιστη παραγωγή σμήγματος στην περιοχή των καρπών. Το σμήγμα δημιουργεί μια μεμβράνη στην επιφάνεια της επιδερμίδας, η οποία προστατεύει το δέρμα από την απώλεια νερού. Με την ηλικία, η παραγωγή σμήγματος ελαττώνεται και επηρρεάζει ιδιαίτερα το δέρμα των καρπών, το οποίο εξ’ αρχής δεν έχει καλή «λίπανση».

Η τρίτη και, ίσως, η πιο σημαντική αιτία δημιουργίας ρυτίδων στους καρπούς είναι η επίδραση της ακτινοβολίας. Τα χέρια μας έχουν την ίδια ή, μερικές φορές, μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο από το πρόσωπό μας. Έχουμε μάθει να προστατεύουμε το πρόσωπο από τις ακτίνες του ηλίου φορώντας καπέλα ή βάζοντας αντιηλιακό… Πόσο συχνά, όμως, βάζετε αντιηλιακό στα χέρια; Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο καρκίνος του δέρματος που οφείλεται στην ακτινοβολία παρουσιάζεται συνήθως στους καρπούς και στη ραχιαία επιφάνεια των πελμάτων.

Μία ακόμα αιτία της γήρανσης είναι η συχνή επαφή με τις καθαριστικές ουσίες(συμπεριλαμβανομένου του κανονικού σαμπουάν ή του σαπουνιού με sodium laureth ή sodium lauryl sulfate). Αυτές οι ουσίες καταστρέφουν το λιπιδικό φράγμα του δέρματος, κάτι το οποίο οδηγεί στη διαταραχή του μεταβολισμού των κυττάρων και την αφυδάτωση.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα χέρια μας από την πρόωηρη γήρανση;