Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies
Χρησιμοποιώντας αυτήν την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την χρήση των cookies.
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ας διαβάσουμε προσεκτικά την ετικέτα μιας τυχαίας εμπορικής κρέμας. Γνωρίζετε τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τις ονομασίες όλων των συστατικών; Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, περισσότερο από το 50% των συστατικών μιας κρέμας ειναι από άχρηστα έως επιβλαβή για το δέρμα σας! Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα:

1. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ

Μια σπιτική κρέμα χωρίς κανένα συντηρητικό αντέχει έξω από το ψυγείο το πολύ μία εβδομάδα. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, εύκολα πόσα συντηρητικά θα πρέπει να περιέχει μια κρέμα με ημερομηνία λήξης 12-18 μήνες μετά από το άνοιγμά της!

Γιατί, όμως, πρέπει να σας ενδιαφέρει αυτό; Τα περισσότερα συντηρητικά επιβραδύνουν την ταχύτητα της ανανέωσης των κυττάρων, δηλαδή μειώνουν τον μεταβολισμό του δέρματος. Επιπλέον, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, κάποια συντηρητικά εχουν αποδειχθεί επικίνδυνα για την υγεία μας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις παραμπένες. Ένα άλλο συντηρητικό στο οποίο πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά είναι η φορμαλδεΰδη, η οποία, σύμφωνα με σχετική μελέτη, έχει αποδειχθεί ακόμα πιο επιβλαβής από τις παραμπένες! Θα πρέπει, λοιπόν, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί συχνά, οι κρέμες που περιέχουν φορμαλδεΰδη αναγράφουν στην ετικέτα τους “χωρίς παραμπέν” για διαφημιστικούς λόγους.

Υπάρχουν, βεβαίως, και αρκετά συντηρητικά τα οποία είναι φυσικά και ασφαλή για το δέρμα (για παράδειγμα το εκχύλισμα από ραπανάκια, που προτείνουμε για τη σπιτική κρέμα). Επειδή, όμως, αυτά είναι πιο ακριβά και δεν συμφέρουν τον παραγωγό, σε μια εμπορική κρέμα θα βρείτε, συνήθως, ένα πλουσιο κοκτέιλ από συνθετικα συντηρητικά.

Η μεγάλη ποσότητα συντηρητικών παρουσιάζει ένα, ακόμα, σοβαρό μειονέκτημα: τα συντηρητικά δεν σκοτώνουν μόνο τα βακτήρια που χαλάνε την κρέμα σας, αλλά και πολλούς από τους μικροοργανισμούς που συμβάλλουν στην υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Σε μια σπιτική κρέμα, όμως, αρκεί να προσθέσετε ένα μόνο φυσικό συντηρητικό σε μικρή ποσότητα, αφού θα την καταναλώσετε μέσα σε 1-2 μήνες.

2. ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ & ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΕΣ

Η κρέμα είναι, στην ουσία, ένα μείγμα λαδιών με νερό. Γνωρίζουμε πως υπό κανονικές συνθήκες, το λάδι δεν αναμιγνύεται με το νερό. Γι’ αυτόν τον λόγο, μια κρέμα περιέχει πάντα ειδικές ουσίες που επιτρέπουν την ανάμιξη του λαδιού και του νερού (γαλακτωματοποιητές) και εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του μείγματος αυτού (σταθεροποιητές). Όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές έχει μια κρέμα, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να σχηματιστούν και να διαχωριστούν οι στρώσεις του λαδιού και του νερού, γεγονός που καθιστά την κρέμα πρακτικά άχρηστη. Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατά τον κύκλο ζωής μιας εμπορικής κρεμας (παραγωγή – μεταφορές – αποθηκέυσεις – κατανάλωση), οι παραγωγοί τις εμπλουτίζουν σημαντικά με γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές, σε βαθμό που η περιεκτικότητα της κρέμας σε αυτές τις ουσίες ξεπερνά την αντίστοιχη σε ενεργά συστατικά και ωφέλιμα έλαια. Σε μια σπιτική κρεμα, αντίθετα, προσθέτουμε μόνο την ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα φυσικού γαλακτωματοποιητή (περίπου 5-6%) και κανέναν σταθεροποιητή!

3. ΟΥΣΙΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τόσο ουσίες που κάνουν πραγματικά το δέρμα σας πιο υγιές και όμορφο, όσο και ουσίες που προσφέρουν μόνο προσωρινά οπτικά αποτελέσματα. Πολλές φορές, οι παραγωγοί διαφημίζουν την άμεση επίδραση που θα έχει μια κρέμα στην επιδερμίδα σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε, όμως, πως η δράση αυτή (π.χ. άμεση μείωση ρυτίδων) δεν θα είναι μόνιμη. Επιπλέον, πολλές από τις ουσίες προσωρινής δράσης βλάπτουν, μακροπρόθεσμα, την επιδερμίδα. Για παράδειγμα, το DΜΑΕ 2 – Dimethylaminoethanol αυξάνει τον όγκο των κυττάρων του δέρματος επεκτείνοντας τις ενδοκυτταρικές κοιλότητες, με αποτέλεσμα να βλέπετε στο πρόσωπό σας μειωμένες ρυτίδες. Σε μερικές ώρες, όμως, πέφτει σημαντικά ο μεταβολισμός και η ταχύτητα ανανέωσης των κυττάρων και καταστρέφεται ένα σημαντικό ποσοστό τους.

Όταν φτιάχνετε μία χειροποίητη κρέμα, μπορείτε να επιλέξετε τις ουσίες που συμβάλλουν στην πραγματική υγεία και την ομορφιά του δέρματος και σας προσφέρουν την επάρκεια της κεράτινης στιβάδας, την ισορροπία μεταξύ του ρυθμού παραγωγής καινούριων κυττάρων και του ρυθμού φυσικής απολέπισης, την κατάλληλη παραγωγή σμήγματος κ.λ.π.

4. ΟΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ

Πολλές κρέμες περιέχουν σιλικόνες, με την βοήθεια των οποίων απλώνονται πολύ εύκολα και κάνουν το δέρμα σας να φαίνεται πολύ λείο. Η χρήση των σιλικόνων είναι δικαιολογημένη στα μέικ απ και στις πούδρες, αλλά είναι περισσότερο επιβλαβής παρά ωφέλιμη στις κρέμες περιποίησης, καθώς μπορεί να φράξουν τους πόρους και να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής. Οι σιλικόνες έχουν ποικίλλες ονομασίες, οι οποίες συνήθως τελειώνουν σε -cone, -xane, -conol. Αντίστοιχα προβλήματα προκαλούν και τα ορυκτέλαια (δηλαδή τα παράγωγα του πετρελαίου), όπως τα paraffin oil, petrolatum liquid, vaseline κ.λ.π.