Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies
Χρησιμοποιώντας αυτήν την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την χρήση των cookies.
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Οι δερματίτιδες και οι αλλεργίες είναι, δυστυχώς, ένα συνηθισμένο πρόβλημα ενός μωρού ή ενός μικρού παιδιού. Όλες οι μαμάδες θέλουν να προστατέψουν το μικρό τους από τους ερεθισμούς και τις κοκκινίλες και βάζουν άφθονη κρέμα κατά την αλλάγη της πάνας. Κοιτάξτε, όμως, τι περιέχει μια συνηθισμένη κρέμα:

Aqua – κανονικό νερό. Όχι ένα καλό ανθόνερο, το οποίο θα είχε κάποιες ηρεμιστικές ιδιότητες (π.χ. το ανθόνερο χαμομηλιού).

Paraffinum liquidum – το φθηνότερο mineral oil ή, πιο απλά, η βαζελίνη. Παράγεται από το πετρέλαιο.

Zinc Oxyde – οξείδιο του ψευδαργύρου. Το χρησιμοποιούμε στις αντιηλιακές μας κρέμες για προστασία από την ακτινοβολία, γιατί δεν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Εδώ, όμως, χρησιμοποιείται ως φθηνή αντιβακτηριακή ουσία.

Προσοχή! Γενικά, συστήνουμε να κάνετε ένα καλό μπάνιο το βράδυ, αφού έχετε χρησιμοποιήσει αντιηλιακό, έτσι ώστε να φύγει τελείως το οξείδιο του ψευδαργύρου. Με άλλα λόγια, η κρέμα που περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου ΠΡΕΠΕΙ να ξεπλένεται, ενώ η κρέμα για την αλλαγή της πάνας παραμένει στο δέρμα του μωρού για ώρες. 

Paraffin – δεύτερο συνθετικό έλαιο. Όπως φαίνεται, ένα φυσικό έλαιο (π.χ. καριτέ) είναι υπερβολικά πολυτελές ώστε να χρησιμοποιηθεί σε μια παιδική κρέμα.

Lanolin – ζωικό λίπος, παράγεται από το λίπος του δέρματος των κατσικιών. Είναι φθηνό, δεν έχει μόνιμο αποτέλεσμα, αλλά, τουλάχιστον, είναι ακίνδυνο.

Cera Microcristallina – τρίτο συνθετικό έλαιο. Χωρίς σχόλια:(

Sorbitan sesquioleate – συνθετικός γαλακτωματοποιητής.

Benzyl benzoate – συνθετικό συντηρητικό.

Cera alba – επιτέλους μια φυσική ουσία: κερήθρα μέλισσας (προσδίδει στην κρέμα αδιάβροχες ιδιότητες).

Benzyl alcohol – προϊόν επεξεργασίας του πετρελαίου, συνθετικό συντηρητικό.

Linalyl acetate – φυσικό αρωματικό.

Propylene glycol – προϊόν επεξεργασίας του πετρελαίου, συνθετικός γαλακτωματοποιητής. Απαγορευμένη χρήση σε τρόφιμα για ανθρώπους, από το 2001 απαγορευμένη χρήση και σε ζωοτροφές. Όπως φαίνεται, θα πρέπει να προσέχουμε το μικρό μας να μην βάζει τα δαχτυλάκια του στο στόμα… Και να μην το φιλάμε οι ίδιοι αν δεν θέλουμε να «φάμε» το Propylene glycol.

Βenzyl cinnamate – συνθετικό αρωματικό.

Lavender oil – αιθέριο έλαιο λεβάντας. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και επουλώνει τις πληγές. Σε μια χειροποίητη κρέμα για μωρά, μπορείτε να προσθέσετε 4 σταγόνες (ανά 40 ml) αιθέριου ελαίου λεβάντας.

Citric acid – ρυθμιστής του PH.

BHA – salicylic acid, η αδελφή των AHA οξέων.

Μετά από αυτή τη λίστα συνθετικών συστατικών, δεν προκαλεί εντύπωση το υψηλό ποσοστό αλλεργιών και δερματίτιδων στα μωρά. Για λόγους οικονομίας, ακόμα και τα συντηρητικά και οι γαλακτωματοποιητές σε μια ΠΑΙΔΙΚΗ κρέμα είναι συνθετικοί! Ας μην φανταστούμε καν την ποσότητα αυτών των ουσιών που πρέπει να περιέχει η κρέμα, έτσι ώστε να αντέξει μέχρι την εντυπωσιακή ημερομηνία λήξης: 10.11.18! Η αναφορά «υποαλλεργικό» πάνω σε μια κρέμα με Propylene glycol, Benzyl benzoate και Benzyl alcohol είναι, επίσης, πολύ αμφισβητήσιμη…

Αν προσέχετε το μωρό σας και δεν θέλετε να το γεμίζετε από την πρώτη μέρα της ζωής του με χημικά, σκεφτείτε πολύ σοβαρά να του φτιάξετε μια φυσική, 100% βιολογική κρεμούλα. Για να τη φτιάξετε θέλετε το πολύ 10 λεπτά και θα σας φτάσει για 1 μήνα τουλάχιστον!

Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας τη σπιτική κρέμα για μωρά ή παιδιά ή την κρέμα για αλλαγή πάνας.